Spring til indhold

3 tips til dig, der skal have nye gardiner

Hvis du ønsker at forbedre udseendet af dit hjem, eller hvis du bare ønsker at pifte et rum op, er gardiner en af de bedste muligheder. Der findes mange forskellige typer gardiner i et væld af materialer og stilarter, der kan passe til ethvert budget.

Da der er så mange valgmuligheder kan det være svært at vide, hvilken type gardin der er den rigtige for dig. Derfor har vi lavet denne omfattende guide om alt, hvad du skal vide om gardiner. 

Lad os starte med at opdele de tre hovedtyper af gardiner: plisségardiner, panelgardiner og skinne-/stanggardiner.

Plisségardiner

Plisségardiner består af et foldet stof, der trækkes op og ned af en snor. De kan også have en top-down/bottom-up-funktion, der gør det muligt at justere gardinens højde.

Plisségardiner er oftest fremstillet af lette stoffer som bomuld eller linned og fås i mange forskellige farver og mønstre. De bruges også ofte i vinduer eller som dørpaneler, da de let kan justeres, så de passer til alle størrelser af vinduer eller dørrammer.

Panelgardiner

Panelgardiner er store stofpaneler, der hænger fra en skinne på væggen eller loftet. Denne type gardin er særlig populær til store vinduer og skydedøre, da de giver mere dækning end plisségardiner, samtidig med at de stadig lader masser af lys komme ind i rummet.

Panelgardiner fås typisk i tungere stoffer som fløjl, ruskind, silke eller kunstlæder, hvilket gør dem gode til at blokere for lys og give ekstra isolering mod kold luft i vintermånederne.

Gardinskinner og -stænger

Gardinstænger og -stænger er de redskaber, der bruges til at holde gardinerne op.

Gardinstænger er normalt monteret på væggen eller loftet og har glidere, der holder gardinerne på plads, når de er lukkede, mens gardinstænger har ringe eller kroge, der draperer gardinet over det, når det er åbent.

Det er vigtigt at vælge en af mulighederne ud fra, hvor meget vægt dit valgte stof vil lægge på det, når det er åbent eller lukket – ellers risikerer du at beskadige både dine vægge og dine nye gardiner.

Når du vælger dit perfekte sæt gardiner, er det vigtigt at overveje ikke kun deres stil, men også deres størrelse – for små betyder, at de ikke dækker det, du ønsker, men for store betyder, at de kan overvælde mindre rum.

For at hjælpe dig med at komme i gang med at udforske alle de tilgængelige muligheder anbefaler vi at tjekke hjemmesider om gardiner ud, så som https://gardiner-herning.dk, hvor du kan få inspiration til gardiner, persienner og alt andet indenfor gardinernes store verden.