Spring til indhold

Ægte vs. falske perler: Hvordan man kan se forskellen

Ved et hurtigt blik kan det være svært at se forskel på en ægte perle og en falsk perle. Der er dog nogle vigtige måder, hvorpå du kan skelne mellem de to. I denne artikel vil vi diskutere både naturperler og kulturperler samt falske perler fremstillet i laboratorier. Vi giver også nogle tips til, hvordan du kan undgå at blive snydt af falske perler, der udgiver sig for at være ægte perler. Og så husk, at du altid kan finde de perfekte perleøreringe for dig på en hjemmeside som Oereringe-med-perler.dk.

Naturperler vs. kulturperler

Langt de fleste perler på markedet i dag er kulturperler. Det betyder, at de er dyrket i østers eller muslinger på farme i modsætning til at blive fundet i naturen. Naturperler er utroligt sjældne og derfor ekstremt værdifulde. Den sidste kendte naturperle blev fundet i 1934!

Kulturperler fremstilles på samme måde som naturperler. Der indføres et lille irritationsmiddel i østersens væv, og perlemor begynder at danne sig omkring det. Den største forskel er, at mennesker griber ind i kulturperler på et tidspunkt i denne proces for at sikre, at østersen producerer en perfekt perle.

Sådan kan du se, om en perle er ægte eller falsk

Der er flere måder, hvorpå du kan se, om en perle er ægte eller falsk.

  • Den første er ved at lave en tandtest. Tag perlen og gnid den langs overfladen af din tand. En ægte perle vil føles lidt grynet, mens en falsk perle vil føles glat som plastik eller glas
  • En anden måde at se det på er ved at kigge på perlens overflade. En ægte perle vil have små buler og riller, der kaldes “perleovervækster”, som opstår, når østersen dækker det irriterende materiale med lag af perlemor. Falske perler er helt glatte og har ingen overvækster
  • Man kan også se det ved at undersøge, hvordan perlerne er snoet. Hvis du kigger godt efter, bør du kunne se små knuder mellem hver perle; disse knuder hjælper med at beskytte mod gnidning, som kan slide den underliggende tråd op og få perlerne til at falde af. Hvis du ikke kan se nogen knuder, er det et godt tegn på, at perlerne er falske
  • Endelig vil ægte perler have ufuldkommenheder, mens falske perler vil være helt ensartede i form og størrelse. Så hvis du ser på en streng af, hvad der ser ud til at være perfekt runde perler, er der en god chance for, at de ikke er ægte!

Afsluttende bemærkninger

Det kan konkluderes, at både naturperler og kulturperler betragtes som “ægte”, fordi de forekommer naturligt og består af perlemorsmateriale. Der er dog også mange falske perler i omløb, som er fremstillet af materialer som plastik og glas i laboratorier. Det kan være svært at skelne ægte fra falske ved et hurtigt blik, men der er nogle måder, hvorpå du kan skelne dem fra hinanden, hvis du ved, hvad du skal kigge efter.

Først skal du tjekke efter små buler og riller på perlens overflade; disse overvækster indikerer, at den er ægte. For det andet skal du se nøje på, hvordan snoningen er udført; der bør være små knuder mellem hver perle, som fungerer som beskyttelse mod slitage.

Endelig skal du undersøge hver enkelt perles overordnede form og størrelse; hvis de virker for perfekte, kan de være forfalskede!