Der er godt gang i den danske økonomi, og opsvinget har ikke været højere i 10 år. Det kan blandt andet ses på boligmarkedet, hvor flere og flere bygger nyt hus. Således blev der indtil 2017 bygget cirka 4500 huse om året, men det tal forventes at stige heftigt i år.
Især antallet af parcelhuse stiger, og typehuse vinder frem på området. De tre største entreprenører for typehuse dominerer stort set byggemarkedet, og der er flere udbydere i kulissen.
Typehuse er den moderne løsning
Årsagen til typehusenes succes skal blandt andet findes i økonomien. Flere har råd til at bygge eget, fritstående hus i stedet for at købe et færdigt rækkehus. Her er typehuse den gode mellemløsning, fordi arkitekttegnede huse stadig er uden for de flestes prisklasse.
Samtidig rives flere huse fra 60’erne og 70’erne ned og erstattes af nye huse i bedre kvalitet. De gamle huse er ofte dårligt isolerede og upraktisk indrettede, hvorfor mange synes det er nemmere at bygge helt nyt.
Individualiteten er bremset op
I 00’erne var der meget stor fokus på helt unikke hjem, men den trang er stilnet af i de seneste år. Selvom mange stadig foretrækker individualiserede hjem, er det ikke længere nødvendigt at skille sig helt ud. Derfor foretrækker mange danskere netop typehusene, hvor det er nemt at lave individuelle tilpasninger. I forhold til et arkitekttegnet hus slipper man dog for at tage stilling til hver enkelt detalje, og både planlægnings- og byggeprocessen er derfor væsentlig kortere og nemmere.
De fleste typehus-udbydere har nogle standardhuse, som kan tilpasses til den enkelte familie. For eksempel kan væggene flyttes, en afdeling kan bygges til eller udelades, og udseendet kan tilpasses omgivelserne. Det gør kål på nogle af de fordomme, som tidligere har hersket om typehuse og gør byggetypen mere attraktiv for moderne kunder. Samtidig gør det husbygningen mere overskuelig for uerfarne købere, der er mere interesserede i slutresultatet end i processen.